Het belang van eigen ervaringen

Apeldoorn, 19 september 2017

Als schoolreisteam leggen we voor onszelf de lat erg hoog. Ons doel is niet alleen om de leukste en de best voorbereide schooluitstappen mogelijk te maken, maar ook om te ontzorgen en van de voorbereiding een klein feestje te maken. Onder andere verkennen wij daarom regelmatig ‘de markt’. Waar gaat de schoolreis naartoe? Wat zoeken de leraren, wat bieden de bestemmingen, wat is de hulp waar de organisatoren om vragen en wat willen de kinderen? Dat resulteert in heldere statistieken aan de hand waarvan wij onze plannen maken.

Die verkenningen dragen bij aan ‘fundamenteel weten’. Het belang daarvan staat buiten kijf, maar mijn eigen ervaringen zijn zo mogelijk nog veel belangrijker. Als uitgever van het Nationaal Schoolreis Magazine deed ik regelmatig veel inzichten op. Maar die zijn verveelvoudigd sinds ik voorzitter ben van de schoolreiscommissie op de school van mijn kinderen.

Het verschil zit niet in de feiten, maar in de afwegingen. Hoe weeg je educatie en vermaak, ‘ik wil naar de Efteling’ met ‘excursies in het kader van een onderwijskundig thema’ af? Hoe verdeel je een (soms te beperkt) budget eerlijk tussen de groepen; hoe verklaar je dat een wandeling naar een boerderij dit jaar je voldoende budgettaire ruimte biedt om volgend jaar wel vanuit Apeldoorn naar bijvoorbeeld het NEMO Science Museum in Amsterdam te gaan? En dat altijd rekening houdend met de uitgangspunten van school en leraren, die de zwaarste stem hebben in iedere afweging.

Op zoek naar ideeën, mogelijkheden, inspiratie en informatie ontdek ik nu des te meer als gebruiker de meerwaarde van (ons) het Nationaal Schoolreis Magazine. Voor overzicht en transparantie, de harde feiten en de persoonlijke verhalen: al die zaken die wij eerder aan de wereld hebben verkondigd en nu in de ‘eigen’ school ervaar. Allemaal informatie op basis waarvan onze commissie kan wegen en afwegen; informatie ook waarmee wij kinderen, leerkrachten en ouders kunnen informeren en enthousiasmeren.

Het is best wel een eyeopener om te ontdekken dat dit allemaal altijd al de basis was van het magazine en de site waaraan je zelf mede hebt vormgegeven.

Brian Berghuis
brian@schoolreis.nl
 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!