Draaipunt werkweek

Apeldoorn, 25 oktober 2016

Regelmatig realiseer ik mezelf hoe mooi het is dat werkweken/studiereizen nog altijd zeer erkend worden als belangrijke onderdelen van het onderwijs en de bijdrage die wij met het platform Werkweek daaraan kunnen leveren. Zeker wanneer, zoals nu ook, weer tegenwind opsteekt in ‘onze markt’. De kosten zijn al langer een belangrijk item, daar komen nu ook nog de angst voor terroristische aanslagen bij. Geen onderwerpen die je afdoet met een schouderophalen.

Daarom is het des te opvallender dat desondanks de werkweek zelf niet ter discussie staat. Wij gaan, hoe dan ook: dat is overal het uitgangspunt. Moeten we daarvoor een fundraiser of crowdfunding opzetten: prima. En wordt het niet die wereldstad ‘met een hoger risicoprofiel’, dan toch zeker een low profile, maar wel zeker zo interessante, nieuwe bestemming.

De reden voor die volhardende, positieve instelling ten aanzien van de werkweek zijn overduidelijk de eigen herinneringen. Wij hebben allemaal ervaren hoe deze reis je perspectieven verandert. Letterlijk, dat spreekt voor zich. Belangrijker zijn die andere uit- en inzichten die je hebt opgedaan. De nieuwe zelfstandigheid, als groep en individueel zelf de regie nemen in een onbekende omgeving en vooral dat gevoel van samenhorigheid: de werkweek is een draaipunt in ieders leven.

Dat gevoel, die ervaring, zorgt ervoor dat negatieve berichten vertaald worden in uitdagingen. Het beantwoorden daaraan zorgt voor een stroomversnelling. Organisatoren leggen de lat hoger en zoeken echte alternatieven voor wat tot voor kort nog de standaard invulling was. De aanbieders spelen daarop in, zien in de meer diverse vraag vooral ook ontwikkelingsmogelijkheden en nieuwe kansen.

Zo creëren wij samen een draaipunt in onze markt, met nieuwe perspectieven voor organisatoren en aanbieders. Het past helemaal bij de uitdaging die werkweek heet.
 

Met een vriendelijke 'schoolreis' groet,
Brian Berghuis (brian@werkweek.nl)

Mijn eigen studiereis esthetica naar Parijs, CIBAP (Zwolle 1990) Met een bezoek aan o.a. Musée d ‘Orsay, La Grande Arche de La Défense en Musée du Louvre (zie foto hiernaast).

Brian (42) is uitgever van Werkweek en het Nationaal Schoolreis Magazine, oprichter van schoolreis. nl, getrouwd en de trotse vader van twee dochters. Hij was als student al betrokken bij de organisatie van de buitenlandse schoolreizen, de werkweken in de sneeuw en is sinds april 2014 actief lid (vicevoorzitter) van de ouderraad en schoolreiscommissie (voorzitter) op een basisschool in Apeldoorn.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!