Schoolreis naar Hollandsche Molen

Amsterdam, Noord-Holland Routebeschrijving


Slide 1 - Hollandsche Molen
Slide 2 - Hollandsche Molen
Slide 3 - Hollandsche Molen
Slide 4 - Hollandsche Molen
De Hollandsche Molen binnenin de molen
De Hollandsche Molen schoolklas
De Hollandsche Molen wieken
De Hollandsche Molen handwerk

Hollandsche Molen, welkom in de wondere wereld van de molens


Molens, niets zo Nederlands als de molen. Maar, hoe werkt nu eigenlijk zo’n molen? En, maalt iedere molen graan? Wie beter dan de molenaar kan deze vragen beantwoorden. Kom ook binnen en beleef de molen. Aangedreven door wind of water, voel je de molen trillen, kloppen en bonken. Luister hoe de molen kraakt en piept. Zie hoe het graan wordt gemalen, het hout wordt gezaagd of het water uit de polder wordt verplaatst.

De geschiedenis van Nederland
De geschiedenis van molens gaat eeuwen terug. Molens hebben Nederland rijker, groter en mooier gemaakt. Rijker want Nederland heeft een groot deel van zijn welvaart te danken aan de inzet van molens. Met gebruik van molens werden eeuwenlang talloze producten gemaakt. Zo werd er met molens olie uit zaden geslagen, rijst gepeld en papier gemaakt. Molens zijn een belangrijk deel van ons cultureel erfgoed.

De techniek van molens
Molens kunnen helpen bij het vak techniek. Een molen is een industrieel werktuig, meestal met als energiebron wind of water. Hierdoor wordt een as in beweging gebracht die vervolgens energie overbrengt op tandwielen en vervolgens een molensteen, pers of vijzel in beweging zet. Of hoe bepaalt de molenaar de juiste windrichting zodat de molen kan draaien? Wat te doen als er teveel wind staat? Zit er eigenlijk een rem op de molen? Een molenaar kan de kinderen daar alles over vertellen. Op een toegankelijke en leuke manier krijgen kinderen uitgelegd over hoe de molen werkt en welke technieken erbij komen kijken.

Algemene informatie
Wees van harte welkom! Wil je ook met de klas de molenaar ontmoeten? Zo’n 100 molens in Nederland hebben een speciaal educatieprogramma voor kinderen en schoolklassen. Elke molen is uniek en vertelt zijn eigen verhaal. Vaak kan je een molen gratis met een klas bezoeken en soms vragen de molenaars een (kleine) vergoeding. Dat is per molen verschillend. Bezoek daarom de website www.molens.nl/docenten-en-molenaars van Vereniging De Hollandsche Molen voor alle informatie per molen www.molens.nl/molen/zoek-een-molen en het regelen van een molenbezoek.

Contactgegevens
Adres
Zeeburgerdijk 139
1095 AA Amsterdam
Noord-Holland, Nederland Educatie
Telefoonnummer

+31 (0)20 623 87 03

E-mail

Website
Beoordelingen & ervaringen

(0 beoordelingen)

Lees meer

Routebeschrijving

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!