EcoHuis Antwerpen

Bezoek de website

Borgerhout, Antwerpen Routebeschrijving


Wilt uw school graag haar steentje bijdragen aan een beter milieu? Ontdek dan in EcoHuis Antwerpen wat u op school kunt doen.


Educatief pakket voor het lager onderwijs

In het EcoHuis Antwerpen kunnen leerlingen ontdekken, voelen, proeven ... Interactief en interessant. Voor leerlingen van de derde graad basisonderwijs is er de workshop 'Een boom in de winkelkar'. Een professionele animator begeleidt de workshop. Hij verdeelt de klas in groepjes, die elk een gezin vormen.

Met denk- en doeopdrachten proberen de leerlingen zo duurzaam mogelijk te leven. Waar gaan ze wonen, hoe zullen ze zich verplaatsen, welk water mogen ze drinken, wat zullen ze eten? Op een luchtige, interactieve manier leren ze nadenken over hun verplaatsingen, water- en energiebesparing en duurzaam aankoopgedrag. De begeleider zorgt voor een speels geheel. Het spelelement is in dit lespakket sterk educatief onderbouwd.

De workshop houdt rekening met de eindtermen van de derde graad basisonderwijs. Hierbij komen niet alleen de eindtermen voor wereldoriëntatie, maar ook die voor leren leren en sociale vaardigheden ruim aan bod.

Educatief pakket voor het secundair onderwijs

In de workshop ‘Urban Jungle’ zijn de leerlingen lid van een ontwerpbureau. Zij moeten het EcoHuis adviseren hoe de stad er in 2050 uit moet zien. Gewapend met een tablet met interactieve oefeningen trekken ze op onderzoek in de tentoonstelling ‘Meer doen met minder’.
Tijdens de workshop krijgen de leerlingen inzicht in het thema ‘ecostad’ en leren ze verschillende standpunten, perspectieven en visies een plaats geven.
Na hun onderzoek doen de leerlingen hun voorstellen. Via oefeningen ‘creatief denken’ brainstormen ze over creatieve oplossingen voor een duurzame make-over van de stad.

In de workshop 'screen de stad, klik de toekomst', brengen leerlingen actief problemen in kaart en ontdekken ze hoe een duurzame stad er kan uitzien. Ze gaan op onderzoek in de buurt van het EcoHuis. Via opdrachten bekijken ze hoe het gesteld is met de mobiliteit, groene ruimtes, luchtvervuiling, de sfeer in de buurt: ontdekken ze hier verrassende voorbeelden als inspiratie voor de toekomst of is er nog veel werk aan de winkel? Daarna is het aan hen om te dromen van hun ideale stad anno 2050 en hun ideeën voor te stellen aan de anderen.

Deze workshops sluiten aan op de nieuwe vakoverschrijdende eindtermen ‘duurzame ontwikkeling’. Deze workshops worden begeleid door een gids. Er wordt wel een actieve inbreng van de leerkracht verwacht.

Contactgegevens
Adres
Turnhoutsebaan 139
B-2140 Borgerhout
Antwerpen, België
Telefoonnummer

+32 (03) 217 08 11

Email

Website Deel deze pagina
Routebeschrijving

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van al onze aanbiedingen en nieuwtjes!