Rookvrije schoolreisjes

Apeldoorn, 28 maart 2017

Een vaak benoemde gedragsregel voor schoolreisbegeleiders is een rookverbod. Op een flink aantal scholen wordt roken door schoolreisbegeleiders in aanwezigheid van de leerlingen niet geaccepteerd. Overigens heeft groot aantal (buiten) schoolreisbestemmingen een rookverbod of speciale rookplekken.

Editie NL (een programma van RTL-Nieuws) maakte vorig jaar oktober het bovenstaande tv-item ‘Roken in een familiepark? Dat kan echt niet meer'


Een rookvrije schoolreisje is belangrijk
Iedereen wil dat kinderen spelen (en leren) in een gezonde en veilige omgeving. Daar hoort ook een rookvrije schoolreisje bij. Geen gevaar van brandwonden of kinderen die peuken oppakken en in hun mond stoppen. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat het zien roken van anderen, kinderen aanzet om later zelf te gaan roken. Kinderen kopiëren namelijk gedrag van anderen. En hoewel gelukkig bijna geen enkel kind jonger dan 12 jaar rookt, is het wel belangrijk dat ze een gezonde sociale norm leren. Een rookvrije omgeving maakt kinderen weerbaarder om later zelf niet te gaan roken.

Rookvrije generatie
Een generatie kinderen die vrij van rook kan opgroeien. Daar zet o.a. de Longfonds zich voor in. Er is grote steun voor bijvoorbeeld een rookvrije speeltuin: 77% van alle Nederlanders is hier voorstander van bleek uit een onderzoek van TNS NIPO in opdracht van KWF Kankerbestrijding (2016). Zelfs de rokers zien de logica ervan in, slechts een kwart is tegen. Steeds meer speeltuinen en schoolreisbestemmingen zijn al rookvrij.

Bron: Drie gezondheidsfondsen, Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en Longfonds, hebben het initiatief genomen voor een rookvrije generatie, zie www.rookvrijegeneratie.nl
 

Rookverbod voor begeleiders in aanwezigheid van kinderen tijdens het schoolreisje?


Van november 2016 t/m januari 2017 gaven maar liefst 699 respondenten hun mening via onze online poll:

85% > Ja, roken tijdens het schoolreisje moet verboden worden.
10% > Nee, roken tijdens een schoolreisje moet kunnen.
5% > Het maakt mij niet uit...
 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!