Column: Theo Bovens (Commissaris van de Koning in Limburg)

Maastricht, 21 november 2017

'Een spannend aparte provincie die elk kind toch zeker één keer gezien, bezocht en ervaren moet hebben!'


Op schoolreis naar Limburg is eigenlijk een beetje een schoolreis naar een ander land. Waarom? Omdat deze meest zuidelijke provincie van Nederland zo spannend anders is dan de rest van Nederland. En niet alleen omdat wij prachtig glooiende heuvels hebben en de rest van het land zo plat is als een dubbeltje.

Nee, we zijn ook anders omdat we bijvoorbeeld een andere geschiedenis hebben. We zijn namelijk even Belg geweest én daarna hebben we als hertogdom Limburg onderdeel uitgemaakt van de Duitse Bond. Het is pas sinds 1866 dat Limburg officieel een echte volwaardige provincie is van Nederland. Het komt ook door deze andere geschiedenis dat ik de enige commissaris van de Koning ben die zich ook gouverneur mag noemen. Ik werk ook niet zomaar in een provinciehuis, maar in een gouvernement. Dit heet voluit Gouvernement aan de Maas – de rivier die zich door de hele provincie slingert – en staat in onze hoofdstad Maastricht. Dus wie binnen Nederland een schoolreis naar een gouvernement wil maken, heeft geen andere keus dan naar Limburg te komen!

En die keuze lijkt me zeker geen straf. Want Limburg is – zo vinden althans Limburgers en een hele hoop andere Nederlanders met mij - toch echt de mooiste provincie van Nederland. Bovendien waan je je met ons landschap niet alleen in het buitenland; je bént ook zo in het buitenland. Waar elders kun je zo snel over een grens heen stappen als hier? Sterker nog: wil je in een enkel rondedansje drie landen bezoeken, dan moet je gewoon het enige drielandenpunt van Nederland bezoeken. En dat ligt in Vaals in het uiterste zuidelijke puntje van Limburg. En zo kan ik nog wel meer zeer speciale attracties van Limburg noemen. Waar anders kun je bijvoorbeeld een steenkolenmijn bezoeken? Dat kan alleen in Limburg omdat alleen hier steenkool – het zwarte goud – werd gewonnen. De steenkool die tientallen jaren alle huizen in Nederland hebben verwarmd. En het is ook door die steenkoolwinning dat Limburg in Landgraaf de meest fantastische indoor skibaan van Nederland heeft; tegenwoordig zelfs gecombineerd met een geweldig avontuurlijk outdoor park. Laat leerlingen zelf maar eens ontdekken wat skiën en klimmen met mijnbouw te maken hebben!

En zo kan ik nog wel even doorgaan. We hebben maar liefst drie provinciale musea. Het Bonnefantenmuseum met vooral kunst in Maastricht; het Limburgs Museum in Venlo waar onze zeer speciale geschiedenis aan bod komt en in Kerkrade het Continium; een echt opwindend Discovery Center en het Columbus Earth Theater. En dan noem ik echt nog maar een klein aantal suggesties voor schoolreizen waar kinderen nog tijden van kunnen nagenieten.

Natuurlijk zeggen een aantal andere commissarissen van de Koning – die dus geen gouverneur zijn – hoe mooi en geweldig hun provincie is. Maar geen van deze commissarissen kan er prat op gaan dat zijn of haar provincie een nakomertje is met een lange en zeer aparte geschiedenis. Een spannend aparte provincie die elk kind toch zeker één keer gezien, bezocht en ervaren moet hebben tijdens zijn of haar schoolcarrière.

Theo Bovens,
Commissaris van de Koning in Limburg ook wel bekend als Gouverneur van Limburg

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!